Pénztárca- és környezetbarát megoldások az irodában: így segítik a tiszta munkát a robotok

Napjainkban a vállalatok életében egyre fontosabb kulcsszó a környezetvédelem. Sokan gondolják ezt egyszerű trendnek, a zöld munkavégzés azonban jóval több, mint egy átlagos, múló hóbort. Sokkal inkább nevezhetnénk úgy, mint a jövő záloga

Éppen ezért egyre fontosabb feladatnak számít a munkafolyamatok modernizálása, a digitalizációra és az automatizációra való törekvés. Szerencsére ma már a technológia lehetővé teszi azt, hogy bizonyos feladatokat olyan algoritmusokra bízzunk, melyek a mindennapos munkavégzést egyszerre teszik egyszerűbbé, hatékonyabbá és környezetbaráttá.

És hogy mindezt hogyan? Most megmutatjuk azt, hogyan veszik le a vállunkról „láthatatlan” szoftverrobotok a monoton munkavégzéssel járó terheket, és hogy hogyan képesek segíteni abban, hogy a vállalatok zöldebb módon végezhessék tevékenységüket.

Mik azok a szoftverrobotok?

A robot szó hallatán a legtöbbeknek azonnal a sci-fi filmekből ismert, testet öltött mesterséges intelligencia ugrik be. De tudtad, hogy a robotok nem feltétlenül kell, hogy testtel rendelkezzenek?Sőt, ha robotokra gondolunk, az esetek többségében olyan, test nélküli algoritmusokról beszélünk, melyek előzetes programozás alapján képesek különböző feladatok végrehajtására. Akár közvetlen emberi irányítás alatt, akár önállóan, számítógép felügyeletére bízva.

Egy jól programozott szoftverrobot képes arra, hogy bizonyos munkafolyamatokat humán munkaerő beavatkozása nélkül is elvégezzen. Ezeket az algoritmusokat így leggyakrabban olyan munkaterületeken alkalmazzák, melyek egy logikus folyamat szerint egyszerűen elvégezhetők, a hús-vér dolgozóktól azonban nagy koncentrációs képességet és monotonitástűrést igényelnek.

De hogyan segít egy algoritmus zöldebbé tenni a munkát?

A szoftverrobotok elsődleges feladata, hogy megszabadítsák az embereket a repetitív feladatok ellátásától és lehetővé tegyék számukra, hogy a komplex, emberi beavatkozást igénylő munkafolyamatok ellátásával foglalkozzanak. Egy algoritmus ebből adódóan képes lehet például hatékony munkavégzésre olyan területeken, mint a számlakezelés, lényegesen egyszerűbbé téve ezáltal a könyveléssel kapcsolatos feladatokat.

Azonban egy szoftverrobot nemcsak a hatékonyság növelése terén, de a kiadások, valamint az ökológiai lábnyom csökkentése terén is rendkívül hatásos megoldást jelent. Hogy miért?

Legfőképp azért, mert egy jól működő algoritmus rengeteg olyan feladat elvégzésére képes, melyet korábban a dolgozók papíralapon végeztek. Ilyen módon lényegesen csökkenti a papírfogyasztást, ami nem csupán a pénztárcánkat, de a környezetünket is kíméli. Sőt, az energiafelhasználás terén is jóval hatékonyabb, hiszen a digitális módszerek segítségével kevesebb nyomtatásra és fénymásolásra van szükségünk.

Ez pedig egy nagyvállalat esetében éves szinten igen komoly mértékben képes csökkenteni a közvetlen és közvetett energia-felhasználásból adódó, súlyos karbonlábnyomot. Azaz az automatizációnak köszönhetően cégünk a korábbinál jóval kisebb mértékben járul hozzá az egyre nagyobb problémát jelentő globális felmelegedéshez.

A számok magukért beszélnek

Sokan gondolják úgy, hogy a robotok által végzett munka mindössze elenyésző módon képes hozzájárulni egy globális méretű probléma visszaszorításához. Azonban ne feledjük a mondást: sok kicsi sokra megy.

A számadatok pedig azt igazolják, hogy az algoritmusok segítségével kiváltott papírmunka valójában nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egy cég hatékonyan csökkentse a karbonkibocsátását.

Kiváló példa erre a Dataxo Group, hiszen automatizált munkafolyamatainknak köszönhetően az elmúlt évben éves szinten mintegy 24,5 kg szén-dioxid-kibocsátást voltunk képesek megspórolni, mindössze azáltal, hogy elkerültük a nyomtatópapír felesleges használatát.

Ez pedig egyértelműen azt mutatja, hogy környezetünk védelme érdekében igenis fontos, hogy vállalati szinten az apróságnak tűnő dolgoknak is figyelmet szenteljünk és ne riadjunk vissza munkafolyamataink fejlesztésétől, modernizációjától. Hiszen a jövőnk kulcsa a saját kezünkben van!

Köszönjük, a jelentkezés sikeres volt!

Kérjük türelmét, míg a regisztráció visszaigazolása megtörténik.

Addig is olvassa el blogbejegyzéseink egyikét: