Így győzzük le a munkavállalók előtt álló nehézségeket robotok segítségével

Amikor szóba kerül a munkafolyamatok automatizálása, az alkalmazottak többsége rögtön kétségbe esik és előkerül a régi, jól ismert frázis: a robotok elveszik a munkánkat! Az igazság azonban az, hogy sem a robotoknak, sem pedig az őket „alkalmazó” cégvezetőknek nem áll szándékában (sem pedig érdekében) az, hogy megszabaduljanak a humán munkaerőtől.

A munkafolyamatok automatizálásának legfőbb célja ugyanis az, hogy pontosabbá, hatékonyabbá és egyszerűbbé tegyék a munkavégzést. Se több, se kevesebb. Ez pedig nemcsak a vezetőségnek, de az alkalmazottaknak is jó.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, hogy miért nem kell félnie a munkavállalóknak a robotoktól, és azt is, hogy hogyan veheti le a mindennapi munka terheit a vállunkról egy algoritmus. Mindezt úgy, hogy kevesebb idő- és energiabefektetés mellett is megtarthassuk a munkánkat, vagy akár még jobb pozícióba is kerülhessünk.

Felelősségteljesebb munkakörök, magasabb fizetés

Több kutatás is alátámasztja azt, hogy a robotok alkalmazása egyáltalán nem jár a munkahelyek elvesztésével, sokkal inkább új pozíciókat hoz létre és új munkahelyeket teremt. Ezek az új feladatok persze általában magasabb képzettségi szintet és komplexebb problémamegoldó képességet igényelnek a korábbiaknál, azonban magasabb bérezéssel és nagyobb megbecsüléssel is együtt járnak.

Azoknak sem kell azonban feltétlenül megijedniük, akik jelenleg monoton, képzettséget nem igénylő munkákat végeznek. A legtöbb vállalat ugyanis általában szívesen fektet pénzt és energiát a dolgozók oktatásába, továbbképzésébe.

Ennek legfőbb oka, hogy a különböző tréningek és oktatások lebonyolítása kevesebb anyagi forrást vesz igénybe és kevésbé megterhelő egy vállalat számára, mint a rendszeres fluktuáció kezelése. Az új dolgozók folyamatos toborzása, felvétele és betanítása ugyanis rendkívül képes megterhelni a pénztárcát. Éppen ezért a tömeges elbocsájtások helyett a nagy cégek többsége a megbízható munkaerő hatékony megtartására törekszik. Ennek érdekében pedig nemcsak magasabb fizetést, de hatékony továbbképzést is kínál azok számára, akik nyitottak az előre lépésre és a felelősségteljesebb pozíciók betöltésére.

Persze érdemes azt is megjegyezni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a jövő valószínűleg nem válik teljesen automatizálttá. A Nemzetközi Robotika Szövetség szerint például a munkák kevesebb mint 10 százaléka teljesen automatizálható.  Mindig szükség lesz például olyan munkaerőre, aki robotok munkáját irányítja és felülvizsgálja, éppen ezért a tömeges munkanélküliség miatt aggódni gyakorlatilag alaptalan.

Nincs szükség többé emberre ott, ahol az embereknek nincs helye

A közhiedelemmel ellentétben a robotok és általánosságban véve a mesterséges intelligencia nem alkalmazható akármilyen munkafolyamat elvégzésére. Az algoritmusokon alapuló megoldások a tudomány és a technológia jelenlegi állása szerint kizárólag a jól meghatározható minták szerint ismétlődő feladatok megoldására képesek. Ez azt jelenti, hogy az automatizmusra főként olyan monoton, repetitív feladatokat bízhatunk, mint például a gyártásban bizonyos munkadarabok összeszerelése, vagy az irodai munka esetében az adatbevitel és -feldolgozás.

De érdemes belegondolni abba, hogy napjainkban sok olyan feladatot is emberek végeznek, melyeket nem feltétlenül az emberi természet, mentalitás vagy épp szervezet számára terveztek. Ilyenek lehetnek például a veszélyes környezetben végzett munkák, melyek bizonyos megoldásokkal hatékonyan automatizálhatók (ld. például a gyártás területén). De hosszabb távon a különböző, repetitív feladatok is nagyon komoly mentális terhelést jelentenek, mindennapi végzésük pedig rövid úton kiégéshez és az ebből adódó egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az automatizálás segít abban, hogy a humán munkaerő értékes idejét és energiáit az emberi agy és fizikum számára egyaránt ideális, összetettebb, kevésbé megterhelő és kevésbé veszélyes feladatokra koncentrálhassa. Csökken a monoton feladatok által generált mentális terhelés, a dolgozók pedig jóval kreatívabb, dinamikusabb, biztonságosabb és nagyobb megbecsülést is garantáló feladatkörben dolgozhatnak tovább. A vállalatok pedig a növekvő dolgozói elégedettségből éppúgy profitálhatnak, mint a robotok alkalmazásából adódó, közvetlen produktivitásnövekedésből. És habár az automatizálás kezdetben komoly kiadást is jelenthet egy vállalatnak, hosszú távon az ebből származó előnyök jóval meghaladhatják a kezdeti költségeket.

Az automatizáció remek dolog, de ne vágjunk bele meggondolatlanul!

Annak érdekében, hogy az automatizálás egy cég életében hatékonyan működhessen, fontos, hogy kizárólag jól átgondolt terv mellett álljunk neki a megvalósításának. Az első lényeges lépés, hogy tisztán lássuk céljainkat, és tudjuk, milyen munkafolyamatokat, milyen cél elérése érdekében szeretnénk részben vagy egészben automatizálttá tenni.

Ennek érdekében egyaránt érdemes tisztában lennünk vállalatunk gyenge pontjaival és erősségeivel, és a benne rejlő lehetőségekkel is. A javítani kívánt munkafolyamatok vagy részfeladatok alapvető ismerete nélkül ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy a befektetés által kínált előnyöket egyáltalán nem, vagy csak részben tudjuk kihasználni.

A második fontos lépés, hogy tisztán lássuk azt, hogy a munkavállalóinkat milyen kihívások elé állíthatja az új technológiák bevezetése. A hatékony automatizáció érdekében pedig mindig törekedjünk arra, hogy minimalizáljuk az újítással járó nehézségeket és tisztán, érthetően mutassuk be az innovációval járó előnyöket. Egy átállási és tanulási terv kidolgozása és az alkalmazottak számára történő közzététele az automatizálás bevezetése előtt segít csökkenteni a dolgozói környezetben mutatkozó, általános frusztrációt.

Végül, de nem utolsósorban pedig fontos észben tartanunk azt, hogy az automatizálás nemcsak a vállalat és annak dolgozói, de a fogyasztó számára is előnyös. A fogyasztók igényeinek megértése éppen ezért legalább annyira fontos, mint a vállalati igények felmérése és szem előtt tartása, és összességében segít a vezetőknek eldönteni, hogyan valósítsák meg az automatizálást olyan módon, hogy az hatékonyan támogassa a cég működését.

Biztosabb jövő minden munkavállaló számára

Alapvetően elmondható az, hogy habár a robotizáció vezethet bizonyos munkakörök részben vagy egészben történő megszűnéséhez, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott pozícióban dolgozó munkavállalókra ne lenne szüksége többé a vállalatnak. Épp ellenkezőleg. Az automatizálás hosszabb távon nagyobb megbecsülést, magasabb fizetést és élhetőbb munkakörülményeket biztosít a munkaerő számára.

Fontos azonban, hogy tisztában legyünk a lehetőségekkel, az új, innovatív megoldásokban rejlő előnyökkel pedig mindig időben ismertessük meg munkatársainkat. Ilyen módon ők is jól láthatják azt, hogy a robotok alkalmazása egyáltalán nem ellenük szól, sokkal inkább az ő érdeküket szolgálja.

Köszönjük, a jelentkezés sikeres volt!

Kérjük türelmét, míg a regisztráció visszaigazolása megtörténik.

Addig is olvassa el blogbejegyzéseink egyikét: