Az automatizáció hatása a világgazdaságra: avagy hogyan segíthetnek rajtunk a robotok?

A digitalizáció napjaink egyik legfelkapottabb témaköre. Nem véletlenül, hiszen hatása a jövőben – eltérő sebességgel és eltérő módon ugyan, de – szinte minden iparágon belül érezhető lesz. Az olyan új technológiák, mint a mesterséges intelligencia és az automatizáció világszerte átformálják majd a munkáról alkotott képünket, és olyan lehetőségeket nyitnak meg előttünk, melyekről korábban csak álmodni mertünk.

Ennek tükrében talán nem meglepő, hogy az automatizáció hatása egyáltalán nem csak a munka világára korlátozódik majd. Jelentős hatással lesz a világgazdasági helyzetre, ezáltal pedig a mindennapjainkra.

És hogy milyen konstruktív hozadékai lehetnek annak, ha a robotok átvállalnak tőlünk bizonyos munkafolyamatokat? Hogyan segíthet nekünk a mesterséges intelligencia abban, hogy kényelmesebb és boldogabb életet élhessünk? Ebben a cikkben az automatizáció gazdaságra gyakorolt, lehetséges pozitív hatásai közül fogjuk bemutatni a legizgalmasabbakat!

A robotok elveszik a munkát? Sokkal inkább a munkanélküliséget!

Arról, hogy „a robotok elveszik a munkánkat”, az elmúlt évtizedek során rengetegszer hallottunk. A számítógépek (sőt, a gépesített munkavégzés) megjelenése óta talán ez számít az egyik legnagyobb munkaerőpiaci félelemnek, és világszerte dolgozók milliói gondolnak rettegve a napra, amikor majd a gyártósorokon, vagy épp az irodákban, felváltja őket a mesterséges intelligencia.

Az igazság azonban az, hogy a robotok egyáltalán nem ellenünk, hanem velünk vannak, és ahelyett, hogy elvennék a munkánkat, sokkal inkább új munkahelyeket teremtenek. Való igaz persze, hogy bizonyos feladatok elvégzéséhez többé nem lesz szükség humán munkaerőre, a mesterséges intelligencia ugyanis napjainkban már tökéletesen alkalmas a monoton, repetitív feladatok elvégzésére. Ellenben a korábban ilyen jellegű munkát végző dolgozóktól egyáltalán nem kell megszabadulnia egy vállalatnak.

A legnépszerűbb megoldást a munkaerő átcsoportosítása jelenti, hiszen manapság a munkaerőpiac óriási humánerőforrás-hiánnyal küzd. Ez azt jelenti, hogy bizonyos munkafolyamatok automatizálásával a dolgozók összetettebb feladatok elvégzésére koncentrálhatnak, míg az automatizmus felügyelete önmagában is új, fontos munkahelyeket teremt. Ezáltal pedig a különböző, automatizált algoritmusok alkalmazása nemcsak az adott vállalatok produktivitásának növekedéséhez, de a gazdasági mutatók pozitív irányba történő elmozdulásához is hozzájárul.

Fontos persze megemlíteni, hogy ezek az új feladatok hosszabb betanulási időszakot vagy magasabb végzettséget is igényelhetnek, azonban nem minden esetben. Ez kizárólag a munka jellegétől és az adott feladat komplexitásától függ.

Rövidebb munkaórák, nagyobb termelékenység? Az automatizmusnak köszönhetően lehetséges

Mióta világ a világ, az ember szeretné a lehető legkevesebb munkával elérni a legtöbb eredményt. Ennek köszönhetően rengeteg, fontos találmány született már, és a törekvés, hogy az élhető mindennapokhoz szükséges munkaórák számát minimalizáljuk, az elmúlt évtizedekben sem hagyott alább.

Európában és az Egyesült Államokban több helyen is felmerült már a négynapos munkahét bevezetésének lehetősége, vagy épp a napi munkaórák számának nyolcról hatra történő csökkentése. Annak tükrében pedig, hogy az automatizált megoldások egyre elfogadottabbnak számítanak, a siker talán már nincs is olyan messze.

Az automatizált megoldások legnagyobb előnye ugyanis, hogy – a hús-vér munkavállalókkal szemben – éjjel-nappal dolgozhatnak, akár ünnepnapokon is. Ez azt jelenti, hogy a vállalat működéséhez feltétlenül szükséges, monoton munkafolyamatok akár a hagyományos munkaórákon túl, emberi beavatkozás nélkül is végezhetők, ezáltal a dolgozók terhelése nagymértékben csökkenthető.

Mindezek mellett pedig a repetitív, monoton feladatokat képesek jóval gyorsabban, jóval nagyobb pontossággal ellátni a humán munkaerőhöz képest. Ez azt jelenti, hogy a robotok segítségével a termelékenység nagymértékben növelhető, hiszen nemcsak a munkaórák számát tudjuk a csúcsra járatni, de az esetleges hibákból adódó javításokkal vagy épp bevételkieséssel sem kell többé számolnunk. Ez pedig a gazdasági növekedés szempontjából is rendkívül fontos előrelépést jelent.

Magasabb bérezés, jobb életkörülmények

Sok vállalat azért nem mer befektetni a munkafolyamatok automatizálásába, mert túlzottan nagy kiadásnak tekinti a technológiai újítások bevezetését. Ebben akad némi igazság, azonban fontos, hogy az innovációra kiadás helyett sokkal inkább befektetésként kell tekintenünk. Ez azt jelenti, hogy eleinte sokat kell áldoznunk arra, ha a haladás útjára szeretnénk lépni, azonban, ha megfelelően döntünk, rövid időn belül csökkenthetjük a kiadásainkat és növelhetjük a bevételeinket.

Ennek oka, hogy a munkafolyamatok automatizálása segít a munkaerőtoborzással járó költségek csökkentésében, emellett pedig a termelékenységet is képes növelni. És mivel biztosítja a dolgozók számára azt, hogy a monoton, betanított munka helyett komplexebb feladatokon dolgozzanak, így a bérezés növekedését is magával vonja.

Ez azt jelenti, hogy azok a cégek, melyek az automatizáció útjára lépnek, kevesebb befektetett energiával juthatnak magasabb profithoz, ezáltal pedig dolgozóik munkáját is képesek magasabb fizetéssel és jobb munkakörülményekkel honorálni. Így pedig nemcsak termékeik vagy szolgáltatásaik minőségével, de a modern munkafolyamatoknak és a kimagasló bérezésnek köszönhetően is képesek kiemelkedni versenytársaik közül.

Azok a cégek pedig, amelyek nem tudják ezeket a feltételeket biztosítani dolgozóik számára, hamar lemorzsolódnak, hiszen egyre kevésbé lesznek képesek megfelelni a modern kor fogyasztói és munkavállalói által támasztott elvárásoknak. Éppen ezért azt is mondhatnánk, hogy idővel mindenkinek muszáj lesz automatizálnia bizonyos munkafolyamatokat, és jobb előbb túlesni ezen, mint túl későn felpattanni a vonatra és lemaradni az újdonság erejéből fakadó lehetőségekről.

A robotok kaput nyitnak az új piaci lehetőségekre

Az automatizáció új kapukat nyit a vállalatok számára, hiszen egyrészt egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi az aktuális munkafolyamatokat, másrészt pedig új feladatok ellátására is alkalmassá teheti a céget. Ez pedig azt jelenti, hogy a szoftverrobotok alkalmazása új piaci lehetőségek és partnerkapcsolatok irányába nyitja meg a kapukat. Ez kiváló lehetőség, hiszen napjainkban egyre kevésbé jövedelmező egyetlen kis részpiacra koncentrálni, egy vállalat pedig minél több lábon áll, annál biztosabbnak számít a helyzete.

Ez pedig a befektetők számára is csábító. Minél stabilabb egy vállalkozás, annál nagyobb az értéke a piacon. Az innovatív szemlélet pedig rendkívül sokat képes hozzáadni ehhez az értékhez, hiszen, ha valaki egy lépéssel a versenytársak előtt jár, azzal a befektetők szemében hatalmasat nő.

Szóval, érdemes-e komolyabb összegeket fektetni az automatizációba?

Összességében elmondható, hogy a munkafolyamatok automatizálása olyan befektetés, ami rövidtávon is egyre hatékonyabbnak bizonyul, ám hosszabb távon a megfelelő tervezés mellett egész biztosan megtérül. Hozzájárul ahhoz, hogy egy vállalkozásból kihozzuk a maximumot, a siker pedig ebben az esetben nem kizárólag a cég számára jelent pozitív eredményt.

Egyrészt a dolgozók számára is, hiszen az automatizált megoldások egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a munkavégzést, ezáltal pedig megkönnyítik a mindennapokat. Másrészt pedig az automatizáció gazdasági szempontból is komoly hajtóerő lehet, hiszen hatékonyan növeli a termelékenységet, ezáltal pedig egy adott vállalat piaci értékét és a befektetési kedvet is.

Köszönjük, a jelentkezés sikeres volt!

Kérjük türelmét, míg a regisztráció visszaigazolása megtörténik.

Addig is olvassa el blogbejegyzéseink egyikét: