Teremthet-e új munkahelyeket az automatizáció?

Továbbra is általános tévhitnek számít, hogy a robotok elveszik a humán munkaerő feladatait. Még annak ellenére is rengetegen félnek ettől, hogy az automatizáció napjainkban már olyan bevett dolognak számít, mely rengeteg új munkaerőpiaci lehetőségre nyitotta meg a kaput.

Javítja a hatékonyságot, növeli a termelést, egyszerűbbé és pontosabbá teszi a munkavégzést. Mindezek mellett pedig lehetőséget biztosít a dolgozók számára, hogy a monoton munkafolyamatok helyett új, komplexebb és kihívásokkal teli feladatokon dolgozhassanak.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, milyen jellegű feladatok során lehetnek segítségünkre a robotok, és hogy hogyan is teremthet új munkahelyeket az automatizáció.

Milyen jellegű munkahelyeket képes teremteni az automatizáció?

A mesterséges intelligencia alkalmazása a mindennapokban a repetitív feladatok automatizálsával bizonyos munkaköröket valóban a robotok irányítása alá helyez. Ez a jelenlegi kutatások szerint azt jelenti, hogy a ma ismert, nagyvállalati szinten működő munkakörök közel fele is eltűnhet, mégsem feltétlenül kell azonnal pánikba esnünk. Ez ugyanis egyáltalán nem egyenlő azzal, hogy a jövőben a munkanélküliség tömeges megugrásával kellene számolnunk.

Sőt, jelenleg a helyzet – bármennyire paradox módon is hangzik – épp ennek az ellenkezője. Ezt igazolja az is, hogy a Világgazdasági Fórum szerint az automatizált megoldások 2025-ig várhatóan 97 millió új munkahelyet teremtenek, ami azt jelenti, hogy a szoftverrobotok alkalmazása nemhogy növelné, sokkal inkább csökkenti a munkanélküliek számát az elkövetkező években. Az új pozíciók többsége ráadásul a korábbi, monoton munkafolyamatokkal szemben nagyobb mozgásteret biztosít majd a munkavállalók számára. Éppen ezért az automatizációt a munkaerőpiaci apokalipszis hírnökének nevezni jóindulattal is erős túlzás lenne.

De milyen munkahelyek jöhetnek létre azáltal, hogy a robotok átveszik a repetitív, gépies feladatok terhét a vállunkról? Az alábbiakban mutatunk néhány olyan munkakört, melyre az automatizáció elterjedésével az elkövetkező időszakban nagy valószínűséggel emelkedő munkaerőpiaci igény mutatkozik majd.

Adatgyűjtés és adatkezelés: mindig szükség lesz szakemberekre

Az adatkezelés komplex munkakör, amely magában foglalja a különböző belső és külső forrásokból származó adatok gyűjtését, osztályozását és elemzését is. Számtalan olyan információhoz biztosít hozzáférést, amely a mai adatközpontú világban nélkülözhetetlen. És habár a mesterséges intelligencia kiválóan alkalmazható az adatgyűjtéssel és -feldolgozással kapcsolatos folyamatok során, az emberi tényezőt kiiktatni a folyamatból gyakorlatilag lehetetlen.

Ennek oka, hogy nem minden dokumentum egyforma. Kezelésük tehát odafigyelést és sok esetben komplex döntéshozatalt igényel. Éppen ezért a szoftverrobotok betanítása után is szükség van a munkafolyamatok ellenőrzésére, felülbírálására. Az adatok feldolgozása során előfordulhatnak ugyanis olyan hibák, melyek könnyen átcsúsznak a mesterséges intelligencia szűrőjén, így humán munkaerő beavatkozását igénylik.

Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben egyre nagyobb szükség lesz az olyan, adatkezeléssel foglalkozó szakemberekre, akik képesek felügyelni a mesterséges intelligencia munkáját és kimondani az utolsó szót, meghozni a fontos döntéseket, ezáltal is javítva a robotok hatékonyságát és teljesítményét.

Arról nem is beszélve, hogy a legintelligensebb robotok sem önállóak, így valakinek be is kell tanítania őket a munkavégzésre. Ezt a feladatot pedig szintén csak olyan szakemberek képesek ellátni, akik profinak számítanak az adatkezelés terén. Rájuk a közeljövőben egyre nagyobb szükség lesz, olyannyira, hogy bizonyos előrejelzések szerint a munkaerőpiaci igény az elkövetkező években ebben az irányban több mint 27 százalékos növekedést is mutathat.

A jövő mestersége: egyre nagyobb az igény a fejlesztőkre

A LinkedIn 2020-as jelentése szerint a mesterséges intelligencia fejlesztése a világ egyik leggyorsabban és legerősebben fejlődő iparága. Olyannyira, hogy 2016 óta minden évben 74%-kal nőtt a mesterséges intelligenciával kapcsolatos specialistákra mutatkozó igény.

Az egyik ilyen szerepkört egyértelműen az AI-fejlesztő jelenti. Az egyre növekvő igény egyáltalán nem meglepő, hiszen a fejlesztők nélkül gyakorlatilag nem létezhetne hatékony automatizáció. A mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó szakemberek felelősek ugyanis a szoftverrobotok megalkotásáért, a mesterséges intelligencia finomhangolásáért és a különböző munkaerőpiaci megoldásokban – például szoftverekben – történő, hatékony integrációjukért is.

Ez pedig azt jelenti, hogy tehetséges fejlesztőkre a jövőben egész biztosan egyre nagyobb szükség lesz, már csak azért is, mert a szoftverrobotok folyamatosan fejlődnek, és az automatizációs megoldásokkal kapcsolatos progresszió és innováció útján kizárólag a jó szakemberek azok, akik irányt tudnak szabni az új technológiák haladásának, előrelépésének.

Nemcsak a magas képzettséggel rendelkezők fognak jól járni

Sokan persze jogosan ijednek meg attól, hogy a robotok elveszik a munkájukat, hiszen nem feltétlenül rendelkeznek olyan képesítéssel, amely lehetővé tenné, hogy az adatelemzés vagy a fejlesztés, esetleg más, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos területen helyezkedjenek el. Nekik sem kell pánikba esniük azonban, hiszen lehetséges, hogy a robotok megfosztják őket jelenlegi munkakörüktől, azonban nagy valószínűséggel egy sokkal jobb, élhetőbb pozíciót biztosítanak majd a számukra.

A jövőben különösen fontossá válik például a kapcsolattartás feladatköre. Annak hatására ugyanis, hogy bizonyos munkafolyamatokat robotok végeznek majd, egyre inkább felértékelődik a humán kontaktus, így előre láthatólag az ügyfélszolgálatok és HR-es részlegek munkája is kiemelkedő szerephez jut majd az elkövetkező években.

Ez nem meglepő, hiszen a kommunikáció egyértelműen olyan feladat, melyet nem tudunk algoritmusokra bízni, így ezen a területen mindig szükség lesz utánpótlásra. A mesterséges intelligencia elterjedése pedig nagy valószínűséggel új részfeladatok létrejöttével is együtt jár az olyan munkakörökben, melyeknek fontos alappillérét képezi az emberi kommunikáció és a humán kontaktus.

És természetesen azoknak sem kell megijedniük, akik jelenleg a monoton, repetitív feladatok ellátásával foglalkoznak. Az automatizáció segítségével ugyanis rengeteg tehertől szabadulhatnak meg a jövőben, anélkül, hogy jelenlegi állásukat elveszítenék. Mint ugyanis azt már fentebb említettük, mindig szükség lesz azokra a dolgozókra, akik a szoftverrobotok betanítását végzik és ellenőrzik, és felülbírálják a mesterséges intelligencia által végzett munkát.  Ez pedig összességében azt jelenti, hogy a jelenlegi feladataiknál komplexebb, érdekesebb és nagyobb szabadságot biztosító munkát végezhetnek majd a jövőben.

Nem kell félnünk: az automatizáció közvetlen és közvetett módon is pozitív hatással lehet a munkaerőpiacra.

Végeredményben elmondható, hogy a helyzet jelenlegi állása szerint az automatizáció rengeteg új munkahelyet teremthet a jövőben. Különösen igaz ez az adatkezeléssel és a mesterséges intelligenciával foglalkozó specialisták esetében, de közvetett módon a szoftverrobotok használata rengeteg egyéb munkakörre lehet pozitív hatással.

Annak érdekében pedig, hogy ezeket a hatásokat mi is érezzük, nincs más dolgunk, mint elfogadni azt, hogy a jövő már elkezdődött, és mihamarabb megismerkedni az új technológiákkal, illetve a bennük rejlő lehetőségekkel. A mesterséges intelligencia ugyanis rendkívül széleskörűen alkalmazható, és gyakorlatilag minden vállalat megtalálhatja azt az automatizációs megoldást, mely pozitív hatással lehet munkafolyamataira és munkaerőpiaci helyzetére is.

Köszönjük, a jelentkezés sikeres volt!

Kérjük türelmét, míg a regisztráció visszaigazolása megtörténik.

Addig is olvassa el blogbejegyzéseink egyikét: