Papír nélkül, mégis hatékonyan: automatizált megoldásokkal az élhető jövőért

Az irodai munkáról sokaknak azonnal a nyomtatványok és a hatalmas papírhalmok jutnak eszébe. És habár való igaz, hogy pár évtizeddel korábban elképzelhetetlen lett volna egy iroda papír nélkül, mára ez már egyáltalán nem számít meglepőnek.

A technológia fejlődése, a számítógépek és a mesterséges intelligencia ugyanis lehetővé tette azt, hogy egy vállalat munkafolyamatait akár teljes mértékben papírmentesen végezze. Ez pedig egyszerre teszi kényelmesebbé, gyorsabbá, hatékonyabbá, nem utolsósorban pedig környezetbaráttá a mindennapos munkát.

Most bemutatjuk azt, miért a papírmentes irodáé a jövő, miért éri meg befektetni a papírhasználat minimalizálásába, és azt is, hogyan tehetik meg a vállalatok az első lépést a jövő felé az automatizációs megoldások segítségével.

Miért káros a környezetre a nyomtatópapír használata?

A nyomtatópapír a legtöbb irodában alapvető kelléknek számít. Fogyóeszközként tekintünk rá, közben bele sem gondolunk abba, hogy előállítása és rendszeres használata milyen negatív környezeti hatásokkal jár.

Mindenki tudja, hogy a papír fából készül, azt azonban talán már kevesebben, hogy 1 tonna nyomtatópapír előállításához nagyjából 1,7 tonna fára van szükség. Szorozzuk be ezt 420 millióval, hiszen ez az a papírmennyiség, mely világszerte éves szinten gyártásra kerül. Az eredmény egy elképesztően hatalmas szám, melynek nagyrészét fakitermeléssel kell fedezni. Az erdőirtás pedig napjaink egyik legégetőbb problémájának, a klímaváltozás egyik vezető oka.

A klímaváltozásról az elmúlt évtizedekben rengeteget hallhattunk, sajnos azonban mind vállalati, mind egyéni szinten keveset tettünk ellene. Ennek hatására a szén-dioxid légköri koncentrációja az elmúlt 200 évben nagyjából 35 százalékkal növekedett, és egyre gyorsuló ütemben növekszik tovább napjainkban. A probléma pedig már olyannyira súlyos, hogy az éghajlatváltozás negatív hatásait a saját bőrünkön is érezhetjük. Elég csupán az enyhe télre, a tűzforró nyárra és az alapvetően szeszélyes, kiszámíthatatlan időjárásra gondolnunk. Ahhoz pedig, hogy a folyamatot lelassítsuk, komoly változásokra van szükség.

Természetesen a munka folyamán használt nyomtatópapír kiválasztása során törekedhetünk arra, hogy újrahasznosított alapanyagból készült terméket válasszunk. Az éves szinten gyártott papírmennyiségnek közel a fele készül újrahasznosított papírból, ami bizonyos szempontból környezetkímélőbb megoldásnak tekinthető. A gyártáshoz ebben az esetben ugyanis nem, vagy csak minimális mennyiségben van szükség fakitermelésre. Az éghajlatváltozásról szóló statisztikák alapján pedig az Európai Unión belül az újrahasznosított papír aránya közel 70 százalék, ami szintén jó eredménynek mondható, önmagában azonban továbbra sem elég.

Sajnos az erdőirtás ugyanis a papírgyártás sötét oldalának csak az egyik, legnagyobb figyelmet és visszhangot kapó részét jelenti. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a papírgyártás nem csak emiatt veszélyes, de azért is, mert a folyamat során rengeteg üvegházhatású gáz kerül a levegőbe.

1 tonna papír előállítása közel 27 kg légszennyező anyag termelésével jár, 1700 liter olajat, 4100 kWh energiát és 32.000 liter vizet vesz igénybe. Éves szinten ezek hatalmas számok, és azokról a szennyezőanyagokról és kemikáliákról még nem is beszéltünk, melyek a gyártási folyamat során a vízbe kerülhetnek, ezáltal pedig komolyan veszélyeztethetik az ökoszisztémát.

Alapvetően elmondható tehát, hogy a papírgyártás komoly szén-dioxid-kibocsátással és egyéb környezetszennyező hatásokkal bír. Érdemes azonban azt is megemlíteni, hogy a papírhulladék is rendkívül káros a környezetünkre. A papír ugyanis számos méreganyagot tartalmaz, melyek bomlásuk során a talajba és a levegőbe kerülnek.

A lebomló papír többek közt metángázt bocsát ki, amely 25-ször mérgezőbb, mint a szén-dioxid. Arról már nem is beszélve, hogy a hulladékot gyakran elégetik, ami szintén komoly szén-dioxid-kibocsátással jár, ezáltal hozzájárulva az üvegház-hatás felgyorsulásához és az éghajlatváltozás problémájának súlyosbodásához.

Ettől függetlenül természetesen a papírgyártásra szükség van. Fontos azonban, hogy ismerjük a papír környezetterhelő hatásait, és felelősségteljesen bánjunk használatával. Különösen abban az esetben, ha egy olyan vállalat élén állunk, mely számára fontos a modern, társadalmi szempontból felelősségteljes arculat kialakítása.

Hogyan tehető papírmentessé az irodai munka?

A papírmentes irodára való törekvés egyáltalán nem újkeletű dolog. Mióta az elmúlt évtizedek során felmerültek a hétköznapi papírhasználattal kapcsolatos kérdések, a környezettudatos cégek azóta próbálnak hatékony módot találni arra, hogy elszakadjanak a papíralapú munkavégzéstől, több-kevesebb sikerrel.

Az internet elterjedése és az elektronikus levelezés bevezetése hatalmas lépést jelentett, azonban önmagában még kevésnek bizonyult ahhoz, hogy teljes mértékben képesek legyünk kiiktatni a papírt a hétköznapi munkafolyamatokból. Napjainkban a technológia fejlődése azonban már lehetővé teszi, hogy a digitalizáció segítségével rengeteg, korábban papíralapon végzett feladat virtuális környezetben is elvégezhető legyen.

Sőt, az automatizáció által bizonyos munkafolyamatok akár részben vagy teljes egészében emberi beavatkozás nélkül is végezhetők. Úgy, hogy a mindennapos munka során nemcsak a mentális terhelés, de a hulladéktermelés, az energiafogyasztás, valamint a feladatok elvégzésével járó költségek is hatékonyan csökkenthetők.

Automatizált megoldások: így tehet egyetlen robot zöldebbé egy vállalatot

A legtöbb vállalat esetében akadnak olyan monoton feladatok, melyek rengeteg papírmunkával járnak. Ilyen lehet például a számlák feldolgozása és kezelése, mely ráadásul a lehetséges hibák elkerülése érdekében erős koncentrációt igényel. Az ehhez hasonló munkafolyamatok napjainkban már könnyen automatizálhatóak olyan algoritmusok segítségével, melyek részben vagy akár egészben is képesek elvégezni a dolgozók helyett a munkát.

Az ilyen, mesterséges intelligencián alapuló megoldásoknak alapvetően három nagy előnye is van:

  • alkalmazásukkal a munkaerő hatékonyan csoportosítható át a nagyobb kreativitást igénylő, komplex feladatok elvégzésére;
  • egyszerűbbé, hatékonyabbá és produktívabbá teszik a munkavégzést, hiszen nemcsak gyorsabban dolgoznak, mint az emberek, de alkalmazásuk a hibalehetőségeket is kizárja;
  • használatukkal részben vagy akár teljes egészében megszabadulhatunk a papíralapú munkavégzéstől.


Az utóbbi ténynek köszönhetően egyrészt hatékonyan spórolhatjuk meg a papír és a nyomtatással járó energiafogyasztás árát. Másrészt pedig vállalatunk ökológiai lábnyomát is hatékonyan csökkenthetjük, hiszen a papír és a nyomtatókellékek gyártásával, illetve szállításával összefüggő károsanyag-kibocsátás is hatékonyan megspórolható.

És hogy az eredmény mennyire látványos? Ezt kiválóan illusztrálja cégünk, a Dataxo Group által elért eredmény. A 2021. évi szervezeti karbonlábnyom elemzés szerint ugyanis az elmúlt évben nem kevesebb mint 24,5 kg szén-dioxid-kibocsátást sikerült megspórolnunk mindössze azáltal, hogy elkerültük a nyomtatópapír felesleges használatát. Ez a szám egy nagyvállalat esetében természetesen az automatizált munkafolyamatoktól függően ennek akár a többszöröse is lehet.

Ha pedig nekünk sikerült, akkor neked is sikerülhet! Tedd egyszerűbbé, hatékonyabbá és biztonságosabbá a mindennapos munkavégzést úgy, hogy az a környezetünknek is kedvező legyen! Ebben segítségedre lesznek automatizációs megoldásaink, melyek mind vállalatod fejlődése, mind pedig a környezet védelme szempontjából hatalmas lépést jelentenek, és akár olyan versenyelőnyhöz is juttathatnak, mely magasan a hagyományos, papíralapú munkavégzés mellet kardoskodó versenytársak fölé emelhet téged.

Köszönjük, a jelentkezés sikeres volt!

Kérjük türelmét, míg a regisztráció visszaigazolása megtörténik.

Addig is olvassa el blogbejegyzéseink egyikét: