Miért nem létezhet egyetlen vállalat sem automatizált munkafolyamatok nélkül?

Szinte nincs olyan munka, mely elvégezhető lenne bizonyos repetitív, monoton feladatok ellátása nélkül. Ilyen lehet a gyártás során az összeszerelés folyamata, de az irodai munka során a könyvelés és az iktatás is. Az ilyen jellegű folyamatok a dolgozók számára hosszabb távon komoly mentális terhelést jelenthetnek, és hacsak nem rendelkeznek kiemelkedő monotonitástűrő képességgel, tévedésekhez és a produktivitás csökkenéséhez vezetnek.

A munkahelyi automatizálás azonban hatékonyan oldhatja meg ezt a problémát, és számos egyéb előnnyel is járhat egy vállalkozás számára. Most megmutatjuk azt, miért nem létezhet egyetlen modern, jövőbe tekintő szemléletű cég sem anélkül, hogy szövetségre lépne a robotokkal!

A munkahelyi automatizáció és a produktivitás kapcsolata: ezért nem létezhet egyetlen cég sem robotok nélkül

Az olyan technológiák fejlődésének köszönhetően, mint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, az automatizált megoldások ma már sok olyan repetitív feladatot is el tudnak végezni, amelyek korábban a humán munkaerő idejét vették igénybe.

Ez lényegesen leegyszerűsíti a munkatársak feladatát, és felszabadítja őket a monoton munkavégzés alól, lehetővé téve ezáltal azt, hogy olyan feladatokra összpontosítsanak, amelyek valóban összetett gondolkodást igényelnek, valóban szükséges elvégzésükhöz az emberi beavatkozás. Az pedig, ha a munkaerő szabadon koncentrálhat az érdekesebb, összetettebb feladatok elvégzésére, több szempontból jó hatással lesz a produktivitásra.

Egyrészt megmutatja a dolgozóinknak azt, hogy megbecsüljük őket, ezáltal pedig növeli a cég és a munka iránti elkötelezettséget és javítja a munkamorált. Másrészt az automatizált megoldások segítenek az emberi hibák kiküszöbölésében is, különösen az olyan feladatok esetében, mint az adatbevitel és az adatfeldolgozás, így a hatékonyság ezekből adódó csökkenése miatt sem kell többé aggódnunk.

Ez pedig összességében azt jelenti, hogy az automatizáció egyre fontosabb dolognak számít a modern vállalatok életében, hiszen segítségével több, fontos probléma is hatékonyan kezelhető. Többek közt a munkaerőhiány, az alacsony produktivitási és hatékonysági szint, valamint a stabil, reális bérezés kérdése is. Ami azt jelenti, hogy egy igazán innovatív, jövőbe tekintő vállalat számára az automatizáció felé történő orientáció nemcsak lehetséges, hanem logikus és evidens lépés, melyet a lehető leghamarabb érdemes megtenni.

Mit nyerhet egy vállalat az automatizációval?

Az automatizció rengeteg előnyt kínál mind a nagyvállalatok, mind a kisebb vállalkozások számára. Ezek közül a legkézenfekvőbbnek az alábbiak tekinthetők:

Spórolás: bizonyos munkafolyamatok automatizálásával hatékonyan csökkenthetők a költségek, ennek hatására a felszabaduló anyagi források például fejlesztésbe vagy béremelésbe is fektethetők.

Produktivitás növekedése: az automatizált megoldások segítségével hatékonyan növelhetjük cégünk termelékenységét. Ennek legfőbb oka, hogy a szoftverrobotok folyamatos munkavégzésre is képesek, és a humán munkaerővel ellentétben sem pihenésre, sem szabadnapra nincs szükségük.

Elégedettség növekedése: Az automatizáció lehetővé teszi azt, hogy mind munkavállalóink, mind pedig ügyfeleink elégedettebbek legyenek vállalatunkkal. Ennek oka, hogy a szoftverrobotok képesek hatékonyan tehermentesíteni a dolgozókat, ami egyrészt élhetőbb munkakörülményeket teremt, másrészt pedig lényegesen csökkenti az emberi mulasztásból fakadó hibalehetőségeket, így pontosabb, precízebb munkavégzést eredményez.

Gördülékenyebb kommunikáció: A munkafolyamat-automatizálás jelentősen javíthatja a kommunikációt a vállalatnál dolgozó csapattagok között is. A határidőkkel és egyéb fontos teendőkkel kapcsolatos automatizált üzenetek például csökkentik a kommunikációval kapcsolatos stresszhelyzetek lehetőségét, és mivel az alkalmazottak gyakran éppen erre hivatkoznak a munkáltatótól való távozás okaként, így a hatékonyságot növelő automatizált szoftverek segíthetnek a fluktuáció csökkentésében is.

Fokozott elszámoltathatóság: A munka automatizálásával a folyamat minden része jól ellenőrizhetővé válik, hiszen minden egyes részfeladat ellenőrzését rábízhatjuk egy-egy csapattagra. Ez lényegesen csökkenti az esélyét annak, hogy bármi probléma történjen, és a munkafolyamatok egy része kicsússzon az irányításunk alól. Az automatizáció tehát nemcsak abban segít, hogy több munkát legyünk képesek elvégezni rövidebb idő alatt, de abban is, hogy közben megismerjük a munkafolyamatok gyenge pontjait, ezáltal hatékonyabban törekedjünk azok kiküszöbölésére.

A munkahelyi automatizálás lehetséges területei

Az automatizációs megoldások többféleképpen is segíthetnek hatékonyabbá tenni a munkafolyamatokat. Az alábbiakban mutatunk néhány olyan munkakört, melyek esetében a szoftverrobotok bevetése lehetőséget biztosít arra, hogy egyszerűbbé, hatékonyabbá és produktívabbá tegyük a mindennapos feladatok elvégzését.

  • Könyvelés és számlázás


A pénzügyek minden vállalat életében fontos szerepet töltenek be. A számlakezeléssel és könyveléssel pedig rengeteg olyan feladat jár együtt, ami nagy odafigyelést és komoly monotonitástűrő készséget igényel. Egyetlen apró figyelmetlenség is okozhat ugyanis olyan költségvetést érintő problémákat, melyekkel később rendkívül nehéz lesz elszámolni, és akár az adóhatóság figyelmét is azonnal felkelthetik.

Napjainkban azonban a számlakezeléssel és könyveléssel járó, monoton feladatok többségét hatékonyan bízhatjuk olyan algoritmusokra, melyek képesek az adminisztrációt gyorsan, pontosan és hibáktól mentesen elvégezni. Összességében pedig elmondható, hogy a pénzügyi területen történő automatizációs törekvések minden vállalat számára hasznos befektetést jelentenek, mely nemcsak a pontos, produktív munkavégzést, de a piaci versenyben történő előnyszerzést is képes nagymértékben segíteni.

  • HR


Az új munkaerő toborzása és felvétele olyan feladat, mely rengeteg papírmunkával, adatok folyamatos rögzítésével, feldolgozásával és kezelésével jár együtt. A HR-es munkatársaknak rengetegszer kell újra és újra elvégezniük bizonyos részfeladatokat, ami egy idő után könnyen vezethet figyelmetlenséghez, melyből kisebb-nagyobb, a hatékonyságot és a produktivitást csökkentő hibák származhatnak.

Szerencsére azonban ma már az automatizációs megoldások nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megkönnyítsük a toborzással és a munkaerő-felvétellel járó feladatokat. A munkavállalói információs űrlapok feldolgozásától egészen a szabadságigénylő űrlapok kezeléséig rengeteg dolog akad, melyeket bátran bízhatunk az algoritmusokra. Az alkalmazottaknak vagy az állásra jelentkezőknek online kell kitölteniük az adott dokumentumokat, a HR osztály pedig digitálisan fogadhatja és rendszerezheti ezeket az információkat a hatékony, hibamentes folyamat érdekében.

  • Marketing


A nyers adatok marketingszempontból a legértékesebb dolognak számítanak, azonban begyűjtésük és feldolgozásuk meglehetősen távol áll attól, amit kreatívnak nevezhetünk. A különböző fogyasztói kérdőívek és az ügyfélelégedettség felmérése például olyan feladat, melyet hatékonyan automatizálhatunk, a segítségükkel kinyert adatokat pedig alkalmazhatjuk kampányaink kidolgozása és fejlesztése során.

  • Ügyfélszolgálat


Az ügyfélszolgálati osztályok számos módon élvezhetik az automatizációs megoldások előnyeit. Legfőképp az iktatás és az adatfeldolgozás terén találkozhatunk olyan módszerekkel, melyek egyszerre teszik könnyebbé a mindennapos munkát és teljesebbé az ügyfélélményt. Ezáltal pedig a produktivitás, a profit, valamint a vállalat irányában táplált bizalom növekedéséhez is hozzájárulnak.

Ma még lépéselőny, holnapra már alapvető szükséglet

A fentebb leírtakból jól látható, hogy az automatizációs megoldások tárháza rendkívül széleskörű, így minden vállalat megtalálhatja azt a munkafolyamatot, melyet részben vagy akár teljes egészében szoftverrobotokra bízhat.

Végezetül pedig, ha egyetlen mondatban szeretnénk összefoglalni azt, hogy miért érdemes a pénzünket automatizációs technológiákba fektetni, azt mondhatnánk: az automatizáció ma még lépéselőny, holnap azonban már alapvető szükséglet lesz egy cég fennmaradása érdekében.

Köszönjük, a jelentkezés sikeres volt!

Kérjük türelmét, míg a regisztráció visszaigazolása megtörténik.

Addig is olvassa el blogbejegyzéseink egyikét: