Míg néhány évtizeddel korábban a tudatos vásárló ritkaságszámba ment, addig mára egyre általánosabbnak számít, hogy csak komoly tájékozódás után vásárolunk egy adott cégtől vagy lépünk partnerségre egy vállalattal. Ennek köszönhetően a környezetbarát működés már szinte alapvető követelménynek számít, és azok a cégek képesek igazi versenyelőnyhöz jutni a piacon, akik képesek versenytársaiknál zöldebb, fenntarthatóbb módon végezni tevékenységüket.

Sok vállalkozás azonban nem tudja, hogyan is vágjon bele abba, hogy megreformálja a munkafolyamatait és a zöld működés útjára lépjen. Pedig néhány apró változtatás is rengeteget segíthet abban, hogy környezetbaráttá tegyük vállalatunk működését.

Most megmutatjuk azt, hogyan segíthet az automatizáció a zöldebb munkakörülmények kialakításában, és hogyan tehet egy céget a partnerek, ügyfelek körében is népszerűbbé.

Hétköznapi munkafolyamatok: ezért lesz elkerülhetetlen feladat a modernizáció

Rengeteg cég gondolja úgy, hogy a modernizáció nem szükséges egészen addig, amíg munkájukat a fejlesztésre fordított kiadások nélkül is képesek hatékonyan elvégezni. Ez azonban két szempontból is komoly tévedés.

Az egyik, hogy a munkafolyamatok modernizácójára szánt összeg hosszútávú befektetésnek tekinthető, mely akár igen komoly, előre nem tervezett kiadásoktól is képes lehet megóvni egy vállalatot. Elég például arra gondolnunk, mi történik, ha egy törvénymódosítás vagy új szabály miatt egyszerre kell rengeteg pénzt és energiát fektetnünk számítógépes rendszereink vagy munkafolyamataink megújításába.

Másrészt pedig a modernizáció a környezetvédelem szempontjából is nélkülözhetetlen, hiszen a ma még normálisnak számító megoldások a helyzet jelenlegi állása szerint már nem sokáig tarthatók fenn.

Az egyik legnagyobb ellenség: a papír

Elsőre talán furcsán hangzik, de zöld munkahely megteremtésének egyik legnagyobb ellensége nem más, mint a papír. Ennek oka, hogy a legtöbb vállalat még napjainkban is rengeteg olyan feladatot végez papíralapon, mely digitális módon, százszázalékban papírmentesen is megoldható lenne. Ezáltal egyrészt évente több tonnányi felesleges hulladákot termel, másrészt pedig rengeteg felesleges energiát használ.

Elég csak az áramra gondolnunk, mely a nyomtatók folyamatos üzemeltetéséhez szükséges. Évente több száz, akár több ezer kilowattról beszélünk, az ilyen módon elpazarolt energia komoly környezetkárosító hatással rendelkezik, és napról napra nagyobb fenyegetést jelent mindannyiunk számára.  Egy papírmentes vállalkozás már csak ezek kiiktatásával rengeteg energiát (ezáltal pedig pénzt) spórolhat, ami pedig nagyban hozzájárul az ökológiai lábnyom csökkentéséhez.

Arról már nem is beszélve, hogy a nyomtatáshoz szükséges kellékanyagok gyártása és szállítása rengeteg károsanyag-kibocsátással jár, így a papír mindennapos munkafolyamatokból történő kiiktatása hatalmas lépést jelent a környezetbarát, zöld munkakörnyezet megteremtése felé.

Kevesebb kiadás, kevesebb hulladék, nagyobb hatékonyság: így segít az automatizáció

Az elmúlt évtized technológiai fejlődése sokak szerint rengeteg negatívumot hozott magával. És habár vitathatatlan, hogy az okoseszközök beépültek a mindennapjainkba, ez pedig bizonyos negatív hatásokkal jár, ennek ellenére a fejlődés rengeteg pozitívumot is magával hozott. Ilyen az automatizáció lehetősége is, mely lehetővé teszi, hogy bizonyos munkafolyamatokat egyszerre tegyünk egyszerűbbé, hatékonyabbá és nem utolsósorban környezetbarátabbá is.

Bizonyos algoritmusok ugyanis képesek arra, hogy a korábban papírmunkát igénylő feladatok vagy részfeladatok ellátását teljes mértékben virtuális környezetben végezzék, akár emberi beavatkozás nélkül. Ennek köszönhetően pedig egy vállalat nemcsak rengeteg felesleges kiadástól szabadulhat meg, de egyszerre tehermentesíti munkavállalóit, valamint a környezetét is.

A szoftverrobotok használatával az éves szinten használt papírmennyiség mellett ugyanis csökkenthető az energiafelhasználás is. Sőt, a közvetlen környezeti hatások mellett az olyan, közvetetten környezetkárosító folyamatok hatásait is hatékonyan csökkenthetjük, mint például a nyomtatókellékek szállításával járó károsanyag-kibocsátás.