Digitalizáció és automatizáció. Két igazi buzzword, melyekről rengeteget hallani manapság. Sokan egymás szinonimáiként is használják őket. Tévesen, hiszen két eltérő fogalomról beszélünk.

A digitalizációt sokszor alkalmazzák univerzális kifejezésként, mely bármilyen technológiával kapcsolatos tevékenységre könnyedén ráhúzható. Az igazság azonban az, hogy ez egy túlságosan is tág definíció. A digitalizáció ugyanis nemcsak annyit jelent, hogy digitális eszközöket használunk.  

Egy komplex folyamat, melynek során egy fizikai dolgot valamilyen módon számítógéppel feldolgozhatóvá teszünk. A digitalizáció során az analóg formától elszakadva, új eszközök és új eljárások segítségével érjük el a kívánt eredményt, tesszük egyszerűbben elvégezhetővé a munkafolyamatot.

A digitalizációra rengeteg példát találunk a hétköznapok során is. Elég többek közt a napi teljesítményünket számadatokká alakító applikációkra gondolnunk. Ilyen akár a telefonodon található lépésszámláló is.

Ez rendben, de akkor mit is jelent pontosan az automatizáció? Nos, ez egy egészen más folyamat: gyakorlatilag a digitalizáció egy válfaja, melynek során a munkát részben vagy teljes mértékben gépekre vagy szoftveres algoritmusokra bízzuk. Ez a folyamat önállósítja a munkafolyamatok elvégzését, ezáltal segítve a humán munkaerő tehermentesítését.

A különbség elsőre talán jelentéktelennek tűnhet, azonban mégis hatalmas.

Amennyiben szeretnél többet tudni erről és bővebben is megismerkednél a digitalizáció és az automatizáció közti, lényeges különbségekkel, nézz be májusi webinárunkra, ahol a fő téma a fuvarozásban/szállítmányozásban jelenlévő dokumentumok digitalizációja, automatizációja lesz. 

Előadóink:

  • Kocsis Csaba – Solution Architect, i-Cell Mobilsoft Zrt.
  • Kovács Zoltán – IT és Biztonságtechnikai vezető, Hunland
  • Tóth Roland – Sales representative, Dataxo Group

Kattints ránk és tudj meg mindent, amit a digitalizációról, automatizációról és a mindennapjainkat egyszerűbbé és produktívabbá tevő, dolgos robotokról tudni szeretnél!