A jövő már javában kopogtat az ajtón. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy egyre általánosabbá válik a cégek körében az a gyakorlat, hogy bizonyos részfeladatokat vagy akár teljes munkafolyamatokat is automatizált módon, robotok segítségével végezzenek. Ez azt jelenti, hogy ami egy-két évtizeddel korábban elképzelhetetlennek bizonyult, mára valósággá vált, ráadásul rengeteg előnnyel is rendelkezik.

A szoftverrobotok segítségével egyszerűbben, gyorsabban és hatékonyabban dolgozhatunk, sőt, akár a klímaváltozás hatásai ellen is hatékonyan vehetjük fel a küzdelmet. Ami pedig a legfontosabb, hogy igen komoly piaci előnyhöz is juttathatják azokat a vállalkozásokat, amelyek nyitottak az innovációkra. Ebben a cikkben megmutatjuk azt is, hogy hogyan.

Automatizációval a káros környezeti hatások ellen

A szoftverrobotok és az automatizációs folyamatok talán legnagyobb előnye, hogy segítenek a munkafolyamatok modernebbé tételében és azok hatékony optimalizálásában. Ez többek között együtt jár a papírmunka és a kevésbé korszerű munkaeszközök alkalmazásának minimalizálásával is.

Ez pedig azt jelenti, hogy vállalati folyamataink minél nagyobb mértékben automatizáltak, cégünk annál kevesebb hulladékot termel és annál alacsonyabb energiafogyasztással is rendelkezik. Ez pedig összességében segít abban, hogy az éves karbonlábnyomot jelentősen csökkenthessük.

És hogy miért fontos ez? A széndioxid-kibocsátás az üvegházhatás egyik legfőbb okozója. Egy vállalat éves szinten minél több szén-dioxidot termel (akár közvetlen, akár közvetett módon), annál nagyobb részben járul hozzá az éghajlatváltozáshoz.

A Dataxo Group esetében az automatizáció segítségével sikerült hatékonyan minimalizálnunk a nyomtatópapír használatát. Egy ilyen, apróságnak tűnő dologgal pedig szervezetünk 2021. évi szervezeti karbonlábnyom elemzése szerint éves szinten mintegy 24,5 kg CO2-kibocsátást sikerült megspórolnunk. Ez pedig bármely cég esetében rengeteget jelent azokban az időkben, amikor a karbonkibocsátás csökkentése az egyik legfontosabb feladat az élhető jövő megteremtése érdekében.

Így kovácsolhatsz versenyelőnyt a környezetbarát megoldásokból

Napjainkban még kevés olyan cég akad persze, akiknek a munkafolyamatok automatizálásával kifejezetten az lenne a célja, hogy a működését az átlagosnál környezetbarátabb mederbe terelje. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az automatizációnak nem feltétlenül fő célja a környezetvédelem, azonban egy rendkívül fontos plusz, ami miatt már önmagában is megérné a szoftverrobotok alkalmazása mellett dönteni.

A legfőbb mozgatórugó azonban általánosságban véve az a versenyelőny, melyet az innovatív automatizációs megoldások képesek nyújtani egy adott vállalat számára. Az alábbiakban ezek közül gyűjtöttük egy csokorba a legfontosabbakat.

  • Munkafolyamatok hatékony optimalizálása, stresszmentesítése

A megfelelő algoritmusok segítségével tökéletesen optimalizálhatóvá válnak az olyan munkafolyamatok, melyeket korábban egyszerűségük és monotonitásuk ellenére is embereknek kellett végezniük. A szoftverrobotok alkalmazása egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a munkát, és sokszor akár emberi beavatkozás nélkül elvégezhetővé teszi a feladatok megoldását. Mindezt úgy, hogy a figyelmetlenségből adódó hibalehetőségek száma is minimalizálható, sőt, gyakorlatilag a nullával tehető egyenlővé.

Ez azt jelenti, hogy az automatizáció hatására a dolgozókra háruló mentális terhelés csökken, a humán munkaerő pedig hatékonyan csoportosítható át a komplexebb, nagyobb odafigyelést és szakértelmet igénylő feladatok elvégzésére. Ezáltal pedig a produktivitás is hatékonyan növelhető.

  • Búcsú a munkaerőhiány problémáitól

Sokan még napjainkban is úgy gondolják, hogy a robotok az emberek által végzett feladatok átvételével csak fokozzák a munkanélküliség problémáját. Az igazság azonban az, hogy az algoritmusoknak egyáltalán nem célja az, hogy elvegyék a humán dolgozók munkáját. Épp ellenkezőleg.

Az elsődleges cél a munkaerőpiaci hiány által napjainkban tapasztalható problémák csökkentése. Egyre nehezebben találni ugyanis munkaerőt a nagy koncentrációs készséget és monotonitástűrő képességet igénylő feladatokra. Ezek többségét azonban már a mesterséges intelligencia koncepcióján alapuló algoritmusok is elvégezhetik.

Az automatizációs megoldásoknak köszönhetően így a vállalatoknak nem kell többé tartaniuk a munkaerőhiány által állított kihívásoktól, és ráadásul a dolgozók felvételével és betanításával járó költségeken is rengeteget spórolhatnak. A munkavállalóknak pedig nem kell többé a monoton feladatok ellátásával foglalkozniuk, és képességeiket, valamint szakmai tudásukat is komplexebb munkafolyamatokban, stresszmentesebb körülmények közt, jobb bérezésért cserébe kamatoztathatják.

  • Kevesebb kiadás, nagyobb hatásfok

Rengeteg cég idegenkedik az automatizációtól, mindössze egyetlen dolog miatt. Ez pedig nem más, mint a pénz. Drágának tartják az új megoldások bevezetését, azonban, ha tudnák, hogy az automatizált munkafolyamatokba történő befektetés hosszútávon kamatostól megtérül, nyilván más lenne a helyzet.

A különböző algoritmusokkal történő munkavégzés ugyanis egyrészt segít a munkavégzéssel járó, általános költségek csökkentésében. Gondoljunk csak a következőre: kevesebb alapanyagot kell vásárolnunk, kevesebb munkaeszközre lesz szükségünk, alacsonyabb energiafogyasztás mellett dolgozhatunk, nem utolsósorban pedig a munkaerő szempontjából is kevesebb kiadással kell számolnunk (lásd a már említett toborzási és betanítási költségeket.)

Arról nem is beszélve, hogy a robotokkal történő munkavégzés képes igen komoly mértékben növelni a termelékenységet. Ennek oka, hogy míg a hús-vér munkavállalók csak napi nyolc órában tudnak dolgozni, addig a szoftverrobotok gyakorlatilag éjjel-nappali munkavégzésére képesek, akár a hétvégéken és az ünnepnapokon is. Ez pedig igen komoly mértékben képes megnövelni egy vállalat hatékonyságát, ami természetesen idővel a profit növekedésén is meglátszik majd.

Összességében tehát elmondható, hogy bizonyos munkafolyamatok automatizációja egyrészt segít abban, hogy hatékonyan optimalizáljuk vállalatunk költségvetését. Másrészt pedig az innovációkban rejlő lehetőségeken keresztül lehetővé teszi azt, hogy versenytársainkhoz képest igen hamar, igen komoly versenyelőnyt szerezhessünk.

Fontos, hogy mit gondolnak a cégedről a piacon? Akkor eljött a robotok ideje!

A fentebb leírtak kiválóan mutatják azt, hogy az automatizáció milyen fontos szerepet játszik a modern hétköznapokban. A robotok egyáltalán nem ellenünk vannak, hanem velünk, és kiváló megoldást jelentenek abban az esetben, ha egy cég a munkafolyamatait környezetbaráttá, a modern elvárásoknak megfelelővé és mind az ügyfelek, mind pedig a partnerek számára vonzóvá szeretné tenni.

Napjainkban ugyanis rendkívül fontos az, hogy egy vállalat milyen értékeket képvisel a piacon, milyen küldetés az, ami meghatározza arculatát. A legtöbb fogyasztó igyekszik olyan cégektől vásárolni, melyek fair módon működnek és arra törekszenek, hogy csökkentsék a tevékenységük által a környezetre gyakorolt, negatív hatásokat. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb vállalat szintén nagy figyelmet fordít arra, kivel is lép partnerségre.

Éppen ezért az automatizált megoldások a hatékonyság növelése, a spórolás és a munkafolyamatok optimalizálása mellett a pozitív, társadalmilag felelős vállalat imidzsének kialakításában is nagy szerepet játszanak és hatalmas segítséget jelentenek. A modern technológia alkalmazása pedig alapvetően azt mutatja, hogy egy cég nyitott az újdonságokra, és nem riad vissza az innovatív módszerek és újszerű munkafolyamatok alkalmazásától.

Mindezt téve olyan, felelősségteljes módon, mely nemcsak a tökéletes szolgáltatások biztosításában segít, de abban is, hogy mind magunknak, mind pedig gyermekeinknek egy élhető, tudatos és fenntartható jövőt teremtsünk.