Robotizált világ: egyre nagyobb az igény a munkafolyamatok automatizálására

Míg bizonyos munkafolyamatok automatizálása néhány évtizeddel ezelőtt álomnak, évekkel ezelőtt pedig luxusnak számított, addig mára szinte teljesen általános dolognak tekinthető. Ezt igazolják azok a friss felmérések is, melyek szerint világszerte egyre több munkaterületen növekvő igény mutatkozik az automatizálásra.

Most megvizsgáljuk a jelenség okait, belepillantunk a releváns statisztikai adatokba, és megmutatjuk azt, miért érdemes a hazai cégeknek is a munkafolyamatok automatizálásába fektetniük még azokban az időkben is, mikor sokan félve nyúlnak a pénztárcájukhoz, ha fejlesztésekről van szó.

A válság ellenére is növekszik az automatizmus iránti érdeklődés

A Salesforce egy új tanulmányából kiderül, hogy az automatizálás iránti üzleti kereslet az elmúlt hónapokban igencsak megugrott. Ez sokak számára meglepő lehet, hiszen a tavalyi évet egyáltalán nem nevezhetjük a befektetések és innovációk korának. A gazdasági helyzet bizonytalansága miatt ugyanis a legtöbb vállalat ott igyekszik megfogni a pénzt, ahol csak lehet, és a megszokottnál kevesebbet költ a lehetséges fejlesztésekre.

Az adatok alapján azonban úgy látszik, hogy az automatizáltság a legtöbb vállalat esetében prioritást élvez. Ezt igazolja legalábbis az említett kutatás, melyben a résztvevő vállalatok túlnyomó többsége (nem kevesebb mint 91 százaléka) látja úgy, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik az automatizált megoldások alkalmazására.

Mi lehet a növekvő érdeklődés oka?

Sokak számára nemvárt fordulatnak tűnhet, de az automatizmus iránti megnövekedett érdeklődésért szintén a válság és a meglehetősen bizonytalan gazdasági környezet a felelős. Az előrelátó vállalatok ugyanis ahelyett, hogy ülnének a vagyonukon, igyekeznek olyan befektetésekre fordítani pénzüket, amelyek hosszútávon megtérülést ígérnek. Az automatizáció pedig továbbra is rengeteg lehetőséget tartogat, mind a spórolás, mind pedig a produktivitás és a profit növelése szempontjából.

Az említett felmérés szerint a vállalatok többsége leginkább az alábbi területeken látja jó befektetésnek a különböző automatizált megoldások alkalmazását:

  • Kutatás és fejlesztés (39%)
  • Adminisztráció és mindennapos munkafolyamatok (38%)
  • Ügyfélszolgálat (33%)
  • Marketing (26%)

Jól látható, hogy a mindennapos munkafolyamatoknak meglehetősen előkelő helyet sikerült kivívniuk a listán, ami nem véletlen. Az olyan, monoton és repetitív feladatok ugyanis, mint például az adminisztrációs feladatok, a számlázás vagy a könyvelés automatizálása rengeteg lehetőséget rejtenek, melyek közül a spórolás csupán az egyik fontos aspektust jelenti. Az olyan, automatizált megoldások, mint például a szoftverrobotok ugyanis segítik a munkafolyamatok újragondolását és átszervezését, ennek köszönhetően pedig nem csupán egy adott részlegre, de a szervezet egészére is képesek pozitív hatást gyakorolni.

A cégek óvatosak, de egyre kevesebb a szkeptikus

A korábban már említett felmérés szerint, habár a cégek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az automatizmus iránt, a fejlesztéseket sokszor gátolja a meglévő technológiai háttér, vagy épp annak hiánya. Ebből kifolyólag a szervezetek 80 százaléka aggódik amiatt, hogy a hatékony automatizálás és az infrastruktúra cseréje közvetett módon túlságosan nagy kiadással járna.

A félelem persze nem teljesen alaptalan, hiszen, ahogyan Matt McLarty, a MuleSoft alelnöke is kifejtette a fentebb már említett kutatás kapcsán: „A szervezetek minden iparágban szeretnék a lehető leggyorsabban automatizálni a munkafolyamatokat és optimalizálni az ügyfélélményt. Ha azonban nem megfelelő eszközökkel és technikákkal próbálnak gyors eredményt elérni, abban az esetben valójában akadályozzák a valódi innovációt”

Itt érdemes azonban még egyszer megemlíteni azt, hogy az automatizálás, ha megfelelő módon vágunk neki, hosszabb távon hozzájárul a hatékony növekedéshez. Ez pedig azt jelenti, hogy a befektetés a tevékenység jellegétől függően pár éven belül megtérül.

A megfelelő módon végrehajtott automatizálás elősegíti a hatékony növekedést

Az automatizálásba történő befektetéssel a cégek a pénzükért cserébe nem csupán egy jól működő megoldást kapnak, de egy teljesen újragondolt, modern, a jövő megoldásaival kompatibilis munkakörnyezetet. Ennek köszönhetően pedig egyértelműen hatékonyabban vehetik fel a versenyt piaci konkurenseikkel. Éppen ezért, habár a cégek többsége csupán óvatosan, lassú ütemben mer rálépni a fejlesztés útjára, egyre kevesebb az olyan szervezet, akik szkeptikusak lennének az automatizmus jelentőségével kapcsolatban.

Ma már a korábban említett kutatás szerint a szervezetek közel fele (44%) alkalmaz olyan technikai megoldásokat, melyek támogatják az üzleti folyamatok automatizálását. További 53 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy „bizonyos mértékben” használ ilyen megoldásokat.

Nem véletlenül, hiszen ami ma modern és innovatív megoldásnak számít, az egyre inkább úgy tűnik, hogy pár éven belül a legtöbb sikeres vállalat számára iparági sztenderdnek lesz tekinthető. Éppen ezért annak, aki nem szeretne lemaradni az egyre erősödő piaci versenyben, érdemes megfontolnia azt, hogy mely munkafolyamatok automatizálása segítheti igazán a fejlődésben, előrelépésben.

Ezzel pedig a nagyvállalatok többsége tisztában is van, hiszen a Salesforce felmérésében 5 válaszadóból 4 azt mondta, hogy a munkafolyamatok automatizálását támogató infrastruktúra újragondolása és átszervezése valószínűleg hozzájárulna ahhoz, hogy a szervezetükben rejlő, technikai adósságok a jövőben hatékonyabban kiaknázhatóak legyenek.

Köszönjük, a jelentkezés sikeres volt!

Kérjük türelmét, míg a regisztráció visszaigazolása megtörténik.

Addig is olvassa el blogbejegyzéseink egyikét: