Az automatizáció jelentősége a folyamatosan változó világban

Napjainkban a világgazdasági helyzet folyamatos változáson megy keresztül. Míg korábban a Covid-19 járványnak köszönhetően borult fel a rend, mára a háború és az energiaválság rajzolják újra a jövőről alkotott képünket. Egyre nagyobb a munkaerőhiány, egyre drágábbak az erőforrások, ezekhez a körülményekhez pedig (ha tetszik, ha nem) vállalatvezetőként alkalmazkodnunk kell.

A strukturális piaci változások pedig olyan, innovatív megoldásokat igényelnek, melyek segítenek abban, hogy fenntartsuk, vagy épp javítsuk is vállalatunk termelékenységét. Azok a cégek tehát, akik lépést tudnak tartani a korral, egy ideje előrelátó módon a digitalizáció és az automatizáció útjára léptek.

De hogyan segíthetnek a gépek és a mesterséges intelligencia abban, hogy megtaláljuk a helyünket a folyamatosan változó üzleti környezetben, és stabil infrastruktúrát építsünk, még ezekben a nehezen tervezhető időkben is? Ebben a bejegyzésben ezt a kérdéskört fogjuk körbejárni.

Mit jelent és miért fontos az automatizáció?

Automatizáció alatt azt a folyamatot értjük, amely során a vállalatok bizonyos munkafolyamatokat vagy azok egyes részfeladatait a humán munkaerő helyett automatizált munkavégzésre képes robotokra, algoritmusokra bízzák. Ez a fogalom magában foglalja a robotizált folyamatautomatizálási megoldások (RPA), valamint a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazását is.

A legtöbben úgy tekintenek az automatizációra, mint a költségvetés csökkentésének egyik hatékony fegyverére, azonban ennél sokkal szélesebb körű alternatívát kínál a vállalatfejlesztés és a változó gazdasági helyzethez történő felzárkózás szempontjából.

Azt is mondhatnánk, hogy a megfelelő szintű automatizáltság a cégek digitális átalakulásának és a bizonytalanság kezelésének alapvető eszköze. Egy olyan eszköz, melyet, ha megfelelően alkalmazunk, képes lehet arra, hogy ne csak a munkafolyamatokat, de a munkaerő hozzáállását, gondolkodásmódját is pozitív irányba befolyásolja, ezzel is hozzájárulva a hatékonyság és a termelékenység növekedéséhez.

Elmondható tehát, hogy napjaink új gazdaságban az automatizálás kulcsfontosságú szerepet élvez abból a szempontból, hogy a cégek képesek legyenek megőrizni versenyhelyzetüket, alkalmazkodni a piaci változásokhoz és ha kell, felülkerekedjenek a versenytársaikon.

A gyorsulás kezdete: a Covid-19 és a változó piac közvetlen hatásai

2021-re a világ vezető vállalatai már észrevették azt, hogy olyan változások indultak meg a világban, melyekhez minél előbb érdemes alkalmazkodni. A koronavírus-járványnak köszönhetően lényegesen megváltoztak az ügyféligények és a fogyasztói szokások, a változó gazdasági körülményeknek köszönhetően pedig az egyre növekvő kiadások és a hatalmas munkaerőhiány is kezdenek egyre nagyobb problémát jelenteni.

A globális ellátási láncok kiszámíthatatlanokká váltak, a költségek pedig sok esetben akár 500 százalékos növekedést is mutattak 2021-ben. Jelen pillanatban pedig belépett a képbe az ukrán-orosz konfliktus is, mely szintén hatalmas csapást mért a gazdaságra, hosszabb távú hatásai pedig egyelőre ismeretlenek, ámde nem sok jóval kecsegtetnek.

Ezek a kérdések pedig sürgős válaszadást igényeltek a nagyvállalatok részéről, akik leginkább abban látják a megoldást, ha rálépnek a technológiai fejlődés felé vezető útra. Ezt kiválóan igazolják azok a rendelkezésre álló adatok, mely szerint a világ legnagyobb vállalatai 2021-re megduplázták a digitalizációval kapcsolatos beruházásaikat, és nem kevesebb mint 37 százalékuk fektet nagyobb energiát (és természetesen összegeket) a munkafolyamatok digitalizálásába, automatizálásába, ezen keresztül pedig a végfelhasználói élmény növelésébe.

A legjobban teljesítő cégek a felmérések szerint négyszer nagyobb valószínűséggel rendelkeznek hasonló értékteremtési modellekkel, mind üzleti, mind pedig technológiai szempontból, tehát egyfajta trendről is beszélhetünk. Ennek középpontjában pedig főként a digitalizáció, valamint a különböző munkafolyamatok és részfeladatok hatékony automatizációja áll.

Egyre több feladatot bízhatunk a robotokra: itt az idő szövetségre lépni velük!

Míg korábban a robotok alkalmazása ritkaságszámba ment a munkahelyeken és leginkább a gyártás területén volt jellemző, addig mára egyre több vállalat vág bele az irodai feladatok automatizálásába. Napjainkban olyan népszerű lett a munkát algoritmusokra bízni, hogy a jelenlegi kutatások azt jósolják, hogy 2030-ra az adminisztratív feladatoknak akár az 50 százalékát ishatékonyan bízhatjuk önállóan dolgozó szoftverrobotokra.

Ez a magasfokú automatizáltság pedig jobb esetben egyre növekvő produktivitást eredményez. Abban az esetben pedig, ha tovább számolunk a gazdasági helyzet mélyrepülésével, segít abban, hogy egy vállalat hatékonyan tartsa meg pozícióját az egyre inkább hanyatlásnak induló piacon.

A versenytársak tehát már a leghatékonyabban működő vállalat nyakában is ott loholnak. Azok pedig, akik nem állítják a saját oldalukra a mesterséges intelligenciát és szoftverrobotokat, nagy valószínűleg alul maradnak majd az egyre inkább élesedni látszó piaci versenyben. Az nyitottság és az agilitás ugyanis már nem csupán versenyelőny, de a túlélés minimális feltételét is jelenti az új, egyre inkább kiszámíthatatlanná váló gazdasági helyzetben.

Hogyan segít talpon maradni az automatizálás?

Az automatizáció a vállalatok szempontjából több értéket is kínál. Ezek közül a legfontosabbnak talán az alábbiak tekinthetők.

  • Termelékenység növekedése: az automatizációs megoldások segítenek abban, hogy a munkaerő létszámának (vagy épp a munkaórák számának) drasztikus növelése nélkül is hatékonyan növelhessük cégünk produktivitását.
  • Minőség javulása: A szoftverrobotok alkalmazásával az emberi mulasztásból adódó hibák teljes mértékben kiküszöbölhetővé válnak, ez pedig az elvégzett munka minőségének jelentős javulásához vezet.
  • Sebesség: Az automatizált megoldások segítségével a ciklusidők is javíthatók, és az alapvetően lassú, monoton munkafolyamatok is gyorsabban elvégezhetővé válnak.


Nem lehet mindent azonnal: a siker kulcsa a folyamatos, megfontolt fejlődés

Az automatizálás legfőbb értékét az emberi munkaerőre háruló terhelés csökkentése jelenti. Az automatizálás révén ugyanis ugyanannyi humán dolgozó több, komplexebb feladat ellátására képes, ami azt jelenti, hogy hatékonyan növelhetővé válik a termelékenység. Ezáltal a termeléssel járó költségek, valamint az általános és adminisztratív költségek is hatékonyan csökkenthetők.

Összességében tehát elmondható az, hogy az automatizálás lehetővé teszi, hogy gyorsabban reagáljunk a körülöttünk zajló piaci változásokra. Annak érdekében azonban, hogy ezt hatékonyan is tehessük, fontos, hogy az automatizációs megoldásokat folyamatosan, lépésről lépésre integráljuk a vállalati infrastruktúrában.

A túlzottan gyors átállás ugyanis nemcsak technológiai szempontból lehet megterhelő, de a humán munkaerő számára is egyfajta sokkot jelet. Éppen ezért lényeges, hogy az automatizálást kis lépésekben kezdjük. Majd minél több részfeladatot tudunk problémamentesen bízni az algoritmusokra, annál biztosabban és határozottabban lépkedhetünk előre a piaci versenyben, a változó gazdaság általi kihívásokkal szemben felkészülten, konkurenseinket magunk mögé utasítva.

Köszönjük, a jelentkezés sikeres volt!

Kérjük türelmét, míg a regisztráció visszaigazolása megtörténik.

Addig is olvassa el blogbejegyzéseink egyikét: