Robotokkal a munkaerőhiány ellen: nemzetközi trend az automatizáció

Az elmúlt években rengeteg negatív dolog sújtotta a vállalatokat. Kezdve a világméretű Covid-19 járvánnyal, a jelenlegi recessziós helyzetig, a legtöbb cégnek rengeteg váratlan körülménnyel kell megküzdenie a talpon maradás érdekében. Nem is beszélve az egyre nagyobb munkaerőhiányról, ami egyre több iparágat érint.

Az emberek magasabb bért várnak egy pozíció betöltéséért cserébe, és egyre kevésbé nyitottak a monoton, repetitív feladatokra. Ráadásul az új munkaerő toborzása, betanítása és megtartása komoly összegeket emészthet fel. Így sok cég fordul az automatizmus által kínált, alternatív megoldások felé.

Most megmutatjuk azt, hogyan használják a vállalatok világszerte az automatizáció különböző formáit annak érdekében, hogy megküzdjenek az egyre égetőbb munkaerőhiánnyal, és azt is, hogy egy hazai cég milyen munkafolyamatok automatizálásával enyhítheti a problémát.

Határokon átívelő probléma a munkaerőhiány

A legtöbb hazai vállalat már egész biztosan találkozott azzal a problémával, hogy bizonyos feladatkörök betöltésére csak nagyon hosszú idő után, vagy épp egyáltalán nem találnak megfelelő embert. Ezt igazolják azok az adatok, melyek 2022 első félévében nagyjából százezer betöltetlen állást mutattak. Ez különösen aggasztó, hazánkban ugyanis a pandémia előtt nem volt példa ekkora munkaerőhiányra.

Ez a probléma azonban nem csupán Magyarországon jellemző, hanem nemzetközi trendről beszélünk. A UiPath kutatása szerint az Egyesült Államokban a megkérdezett cégvezetők közel kétharmada (62%) ismerte el azt, hogy az általa irányított szervezet munkaerőhiánnyal küzd, 69 százalékuk pedig szakképzett embereket veszít annak köszönhetően, hogy azoknak részben vagy egészben monoton, repetitív, szakképzettséget nem igénylő feladatokat kell ellátniuk.

Megoldásként a vezetők 78 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a jövőben szeretne nagyobb összeget fektetni a munkafolyamatok automatizálásába és a mesterséges intelligencia alkalmazásába.

Amivel mindenki jól jár: hatékony átszervezés az automatizmus segítségével

A munkavállalók körében napjainkban is általánosnak számít az automatizmustól való félelem. Gyakran hallani, hogy „a robotok elveszik a munkánkat”, ez azonban alapvetően téves feltételezés. Az automatizáció legfőbb célja ugyanis nem az, hogy átvegye a humán munkaerő helyét. Sokkal inkább az, hogy megkönnyítse és egyszerűbbé tegye az emberek munkáját. Hogy a monoton, repetitív munkafolyamatok átvételével segítse a hatékony, szervezeten belüli átszervezést.

Ez azt jelenti, hogy a szoftverrobotok alkalmazása lehetővé teszi a munkaerő felszabadítását. Nincs többé szükség arra, hogy a dolgozók olyan munkát végezzenek, amire egy robot is képes, helyette az összetettebb, komplexebb megoldást igénylő feladatokra koncentrálhatnak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy értékesebb munkát végezzenek, amely nagyobb megbecsüléssel jár, a cégnek pedig kevesebb időt és pénzt kell fektetnie az új munkaerő toborzásába. Ami a jelenlegi munkaerőhiányt tekintve egyébként is nehéz feladat.

Összességében tehát az automatizációval mindenki nyer: a dolgozók időt, megbecsülést és jobb munkakörülményeket, a cégek pedig növekvő produktivitással és magasabb profittal számolhatnak.

Sok vezető már ismeri az automatizálásban rejlő előnyöket és lehetőségeket. A korábban említett kutatásban résztvevők 83%-a mondta azt, hogy vállalatán beül már jelenleg is történtek befektetések az automatizmus és/vagy a mesterséges intelligencia alkalmazására a produktivitás növelése és az élhetőbb munkakörnyezet megteremtése érdekében.

Automatizáltsággal az egyszerűbb toborzásért

Az automatizáció nem csupán a munkavégzést, de a toborzást is képes egyszerűbb feladattá tenni, hiszen bizonyos megoldások képesek lehetnek arra, hogy támogassák a humán erőforrás (HR) műveleteket.

 A hatékony automatizálás lehetővé teszi a HR-munkatársak számára azt, hogy felgyorsítsák a toborzással járó folyamatokat, ezáltal a szakemberek több időt tölthetnek a leendő alkalmazottakkal történő kommunikációval. De az automatizmus hatékonyan csökkentheti a munkaerő felvételével és betanításával járó kiadásokat is, hiszen minimálisra csökkenti a tévedés lehetőségét a toborzási folyamat során. Ez azonban még nem minden.

A munkaerőhiány mellett a megkérdezett vezetők 74 százaléka ismerte el, hogy küzd azzal, hogy új szakképzett tehetségeket találjon bizonyos pozíciók betöltésére. Az automatizáláshoz való hozzáférés kiterjesztése és a kapcsolódó képzési lehetőségek felkínálása azonban jelentős hozzáadott értéket jelenthet mind a meglévő, mind a leendő munkavállalók számára.

Ennek oka, hogy a munkavállalók többsége nem szeretne egy statikus pozícióban ragadni. A bérezés és a munkakörülmények mellett a fejlődés lehetősége is fontos, legyen szó akár új készségek elsajátításáról, akár egy meglévő készség fejlesztéséről. Amikor tehát a munkavállalók a következő karrierlehetőséget fontolgatják, a többségük hajlik arra, hogy azt a szervezetet válassza, amelyik jobb fejlődési lehetőséget kínál.

Ennek köszönhetően azok a cégek, amelyek automatizált megoldásokkal is dolgoznak, jelenleg előnyt élvezhetnek versenytársaikkal szemben. Ezt igazolja a UiPath kutatása is, melyben a résztvevő vezetők 85 százaléka értett egyet a kijelentéssel és gondolta úgy, hogy az automatizáltság és a digitálisan fejlett munkakörnyezet komoly versenyelőnyt jelent a jelenlegi piacon, így egyszerre segít megtartani az alkalmazottakat és egyszerűbb feladattá teszi az új tehetségek toborzását is.

Köszönjük, a jelentkezés sikeres volt!

Kérjük türelmét, míg a regisztráció visszaigazolása megtörténik.

Addig is olvassa el blogbejegyzéseink egyikét: