Hogyan segít az automatizáció a fenntarthatóság megvalósításában?

Klímaválság, éghajlatváltozás, és egyre aggasztóbb környezeti katasztrófahullám. Ennek tükrében nem csoda, hogy napjaink egyik legfontosabb kérdését környezetünk megóvása és a fenntartható fejlődés jelenti. A vállalatok többsége igyekszik környezetbarát munkamódszerek szerint dolgozni, azonban ez az egyre erősödő piaci versenyben sokszor nem egyszerű feladat.

A fenntartható működés érdekében eltökéltségre, folyamatos innovációra és új befektetésekre van szükség. Ezek a befektetések azonban meghozzák a gyümölcsüket, hiszen hosszabb távon több szempontból is eredményesek lehetnek.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan támogathatja a fenntartható célok megvalósítását az automatizáció, hogyan járul hozzá a környezetbarát működéshez, és természetesen azt is, hogy hogyan érdemes belevágnia egy környezettudatos vállalkozásnak az automatizált megoldások integrálásába, alkalmazásába.

Az automatizáció legkézenfekvőbb előnye: kevesebb papírmunka, fenntarthatóbb működés

Az általános elképzelés szerint az automatizmus legfőbb feladata az, hogy megkönnyítse a digitalizáció folyamatát, ezáltal egyszerűbben és hatékonyabban elvégezhetővé tegye a mindennapos munkát. Arról azonban már ritkán esik szó, hogy bizonyos algoritmusok képesek lehetnek arra, hogy a korábban rengeteg pazarlással járó, ezáltal közvetett módon környezetkárosító folyamatokat gazdaságosabbá, tudatosabbá és környezetbaráttá tegyék. Annak érdekében, hogy ezt megmutassuk, vegyünk egy konkrét példát.

Bizonyos munkafolyamatok – például a számlakiállítás és -kezelés – automatizációja több szempontból is képes zöldebbé tenni az irodai munkát. Elég például a manuális számlázás és az iktatással járó munka során felhasznált papírmennyiségre gondolnunk.

Az analóg munkafolyamatok rengeteg felesleges papírmunkával járnak, ezáltal pedig nemcsak a munkaerőt, de a környezetet is megterhelik. A rengeteg felesleges nyomtatás ráadásul éves szinten komoly energiafelhasználással is jár, ami szintén nemcsak pénztárcánknak, de környezetünknek is kellemetlen.

A számlázási folyamat automatizálásával az ilyen jellegű papírmunka szinte százszázalékos hatékonysággal iktatható ki. Ami egyrészt azt jelenti, hogy a hatékony munkavégzés érdekében jóval kevesebb kiadással kell számolnunk, másrészt pedig azt, hogy a váltás környezetünk megóvása szempontjából is hatalmas előrelépést jelent.

Kiváló példa erre a Helse Vest, a norvégiai székhelyű egészségügyi hatóság esete is, akik az automatizálást kihasználva a visszaigazolt időponttal rendelkező betegeknek postázott levelek számát csökkentették. A kevesebb papír felhasználásának köszönhetően a szervezet sikeresen csökkentette ökológiai lábnyomát, és kizárólag a postázás költségén több mint 500.000 dollárt sikerült megtakarítania.

A karbonlábnyom hatékony csökkentése

Természetesen nemcsak a papírhulladék minimalizálása az, amivel az automatizált megoldások hozzájárulhatnak egy vállalat környezetbarát működéséhez. Bizonyos módszerekkel hatékonyan csökkenthető a karbonlábnyom (másnéven szénlábnyom) is, amely az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik gyakori mértéke.

Ez az a mérőszám, melynek használatával mérhetővé válik, hogy az emberi tevékenység milyen mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez. Minél alacsonyabb tehát egy vállalat karbonlábnyoma, hosszútávon annál fenntarthatóbb a működése.

Az automatizmus a papírmegtakarítás mellett többek közt a munkafolyamatok elvégzéséhez szükséges energia csökkentésén, az ellátási lánc racionalizálásán, valamint a megrendelések és számlafolyamatok digitalizálásán keresztül egyaránt hozzájárulhat a szénlábnyom csökkentéséhez.

Ez azt jelenti, hogy az algoritmusok alkalmazása, ha önmagában nem is jelent megoldást az olyan, égető problémákra, mint a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás, segíthet abban, hogy a káros folyamatokat lassítsuk, és egy lépéssel közelebb kerüljünk a küszöbön álló környezeti katasztrófa megoldásához.

A fenntarthatósági célok adatközpontú megközelítése

A jelenlegi fenntarthatósági célok közül sok gyakran homályos, ami azt jelenti, hogy nehéz lehet tudni, hol kezdjünk bele a vállalati szintű reformok megvalósításába.  A valódi hatás eléréséhez a szervezeteknek pontosan meg kell határozniuk, hol tudnak fenntarthatóbbá válni, és meg kell határozniuk azokat a konkrét lépéseket, amelyek megtétele elkerülhetetlen a probléma kezelése érdekében. Ehhez azonban információkra és adatokra lesz szükség. De honnan szerezhetjük be ezeket?

Bizonyos algoritmusok kiváló megoldást jelentenek az adatgyűjtésre és az adatkezelésre, ami azt jelenti, hogy a munkafolyamatok automatizálása képes hatékonyabbá tenni az eredmények mérését is. Ez különösen fontos a fenntarthatósággal kapcsolatos stratégiák kidolgozása során, hiszen a megfelelő adatok nélkül sosem fogjuk megtudni azt, mely munkafolyamatokat kell újragondolnunk és hatékonyabbá, fenntarthatóbbá tennünk.

Az adatközpontú megközelítés különösen hasznos lehet a feldolgozóiparban, ahol az automatizmus a gyártósor minden szakaszában segíthet az adatgyűjtéssel megtalálni azt, hogy hol tehetőek hatékonyabbá a munkafolyamatok.

Az ESG-célok hatékony elérése, avagy miért különösen fontos az automatizálás, ha fenntarthatóságról beszélünk?

Az úgynevezett ESG személet napjainkban a legtöbb nagyvállalat működése szempontjából meghatározónak számít. Az ESG az angol EnvironmentalSocial és Governance szavak rövidítése, és egy olyan keretrendszert takar, amelynek legfőbb célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg a gazdálkodó szervezetek tevékenységét.

Ahogyan az EY egy korábbi cikkében is olvashatjuk, az ESG-szemlélet három fő területe „a környezeti hatások vizsgálata, a társadalmi kérdések kezelése és a vezetői döntéshozatal folyamata”. Az ESG-stratégia lényege, hogy az ezt követő pénzügyi szakemberek a fenntarthatósági szempontok alapján rangsorolják a cégeket, és ez alapján hozzák meg befektetési döntéseiket.

Abban az esetben tehát, ha egy vállalat szeretne piacképes maradni, fontos, hogy figyelmet fektessen az ESG-szemlélet alapelveire, és lehetőségeihez mérten fenntarthatóbbá tegye a működését. Ebben pedig nagy segítséget jelenthet bizonyos munkafolyamatok részben, vagy akár teljes egészében történő automatizációja, melynek köszönhetően a vállalatok felgyorsíthatják kötelezettségvállalásaikat egy tisztább, zöldebb bolygó építése és fenntartása érdekében.

Köszönjük, a jelentkezés sikeres volt!

Kérjük türelmét, míg a regisztráció visszaigazolása megtörténik.

Addig is olvassa el blogbejegyzéseink egyikét: