Automatizálás a válság idején: ezért éri meg fejlesztésbe fektetni

Szinte nincs olyan iparág, amit a jelenleg fennálló válsághelyzet az elmúlt hónapokban ne viselt volna meg. A vállalatok többsége joggal bírálja felül a költségvetését és teszi fel magának a kérdést: érdemes-e új technológiák integrálásába fektetni? A válasz pedig az, hogy igen, ellenben fontos, hogy ezt megfontoltan és előrelátóan tegyük.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, hogyan segíthet az automatizáció a kiadások csökkentésében a válsághelyzet során, és hogy miért lehet érdemes a költségvetés szigorú kezelése mellett is bizonyos munkafolyamatok robotizálásába fektetni.

Egyre mélyülő válsághelyzet: a túlélés kulcsa az innováció

Zavarok az ellátási lánc terén, egyre magasabb árak, növekvő munkaerőhiány, és a fogyasztói szokások gyökeres változása. Az elmúlt hónapokat leginkább ezek a problémák határozták meg a vállalatok számára. A cégek többsége pedig csak a fejét fogja és küzd a túlélésért. Akadnak, akiknek sikerül néhány centiméterrel a víz felett maradniuk, azonban fontos tudni, hogy a szárazföld még nagyon messze van.

Egyelőre nem látni a válsághelyzet végét, ami azt jelenti, hogy a szerencsés túlélőknek meg kell tanulniuk alkalmazkodni a jelenleg zord piaci viszonyokhoz, és fel kell készülniük arra, hogy mit hozhat a jövő. Ennek érdekében pedig elkerülhetetlen a szervezetek működésének újragondolása, valamint a fejlesztésre, innovációra való nyitottság.

Sokan gondolhatják persze úgy, hogy a jelenlegi helyzet a legkevésbé sem ideális a befektetésre. Azonban, ha csak ülünk a pénzünkön, az sosem fog hasznot hozni, rosszabb esetben pedig még el is értéktelenedik. Ha viszont a megfelelő fejlesztésekre fordítjuk, segít a fennmaradásban, a válsághelyzet által előidézett piaci körülményekhez való alkalmazkodásban. Sőt, recesszió ide vagy oda, hosszabb távon magával hozza majd a profit növekedését, megsokszorozódását is.

Hogyan segíthet az automatizmus átvészelni a recessziót?

Mint ahogyan azt már többször is említettük, a válsághelyzetek kezelésének egyik hatékony módja lehet a különböző feladatok automatizálása, robotizálása. Ez az üzleti életben azt jelenti, hogy az eredetileg manuálisan végzett, ám repetitív és monoton munkafolyamatokat programozott, esetleg mesterséges intelligenciát és gépi tanulást is alkalmazó algoritmusokra bízzuk. Ilyen módon csökkenthetjük az emberi beavatkozás szükségességét, és bizonyos részfeladatokat vagy akár teljes munkafolyamatokat a humán munkaerőtől akár teljesen függetlenül elvégezhetővé tehetünk.

Az automatizmus létjogosultságát mutatja többek közt az EY egy korábbi jelentése is, mely szerint a koronavírus-járvány ideje alatt a nagyvállalatok vezetőinek 41 százaléka igyekezett az automatizálásba fektetni annak érdekében, hogy felkészüljön egy újabb válságos helyzet kezelésére. Az alábbiakban részletesen is megvizsgáljuk, miért tekinthető ez igazán bölcs döntésnek.

  • Nagyobb működési hatékonyság, kevesebb kiadás

A vállalatok legfőbb célja minden esetben a profit maximalizálása. Az automatizált munkafolyamatok segítenek abban, hogy a bevételeket napjaink válságos időszakában is növeljük, mégpedig kétféle módon.

Egyrészt a mindennapos munkával és a munkaerő toborzásával járó költségek csökkentésén keresztül. Az automatizált megoldások segítségével ugyanis a repetitív munkafolyamatok elvégzését algoritmusokra bízhatjuk, amely segít a munkaerő hatékony átszervezésében, valamint a munkaerőhiányból fakadó problémák enyhítésében.

Ez pedig azt jelenti, hogy a kiadások hatékony csökkentése mellett a produktivitás is növelhető anélkül, hogy pénzünket új dolgozók toborzására, betanítására és alkalmazására kellene költenünk.

  • Biztonságosabb és hatékonyabb munkavégzés

Az üzleti folyamatok automatizálása a munkafolyamatok hibáira és gyengeségeire is képes lehet rávilágítani. Ez pedig fontos, hiszen gondoljunk csak bele: a cégek által generált adatok mennyisége napról napra nő, az adatok manuális kezelése pedig nem csupán időigényes lehet, de értelemszerűen hibákhoz is vezethet. Ezek a hibák hosszabb távon az ügyfelek elégedetlenségéhez, profitkieséshez, és egyéb kellemetlen helyzetek kialakulásához is vezethetnek.

Ha azonban bizonyos repetitív adatkezelési feladatokat algoritmusokra bízunk, azzal az emberi mulasztás esélye gyakorlatilag nullára csökkenthető. Ez azt jelenti, hogy többé nem kell az esetleges hibákból adódó bevételkieséssel számolnunk.

Ez fontos szempont lehet az olyan, nagy precizitást igénylő, ám monoton munkafolyamatok esetén, mint például a számlák iktatása és kezelése, hiszen emberi oldalról egyetlen apró figyelmetlenség is elég lehet ahhoz, hogy probléma adódjon a költségvetésben. Automatizált munkafolyamatok esetén az ilyen hibákból adódó következmények miatt többé már nem kell aggódnunk.

  • Kiváló minőségű szolgáltatás, maximális ügyfélelégedettség

Napjaink felgyorsult világában senki sem szereti, ha egy vállalat lassú munkát végez. A gyorsaság pedig különösen fontos abban az esetben, ha problémamegoldásról van szó: például az ügyfélszolgálatok mindennapos munkája esetén.

A jó ügyfélszolgálat fenntartása azonban rengeteg humán erőforrást, ebből fakadóan pedig sok pénzt igényel. Hacsak bizonyos munkafolyamatokat nem bízunk olyan algoritmusokra, melyek képesek a munkát egyszerűbbé, hatékonyabbá és gördülékenyebbé tenni.

Jó hír, hogy napjainkban már szinte minden ügyfélkapcsolati folyamat hatékonyan automatizálható. Az olyan, innovatív megoldások, mint a mesterséges intelligencia és gépi tanulás lehetőségeit kihasználó chatbotok például lehetővé teszik a hét minden napján, a nap 24 órájában történő segítségnyújtást.

Ez rengeteg időt takaríthat meg az ügyfelek számára, és csökkentheti a problémamegoldással járó frusztrációt, ami pedig egyértelműen nagyobb ügyfélelégedettséghez, ezáltal több elkötelezett ügyfélhez, partnerhez vezet. Ráadásul mindezt anélkül érhetjük el, hogy ennek érdekében az ügyfélszolgálaton dolgozó munkatársak túlságos megterhelésére vagy extra munkaerő toborzására lenne szükségünk.

  • Az üzletmenet folytonossága

Simon Sinek The Infinity Game című könyvének egyik fő témája az egzisztenciális rugalmasság. Ezalatt azt a vezetői képességet érti, amelynek segítségével egy cég képes lehet a gyorsan változó piaci helyzetekhez is hatékonyan alkalmazkodni, ezáltal pedig megőrizheti versenyképes mivoltát.

Sinek szerint az üzletmenet folytonosságának tervezése kulcsfontosságú szempont, amely segít abban, hogy egy vállalat egy hirtelen előállt válsághelyzetben is képes legyen talpon maradni. Ennek értelmében nem lehet megvárni a válság bekövetkeztét, hogy hatékonyan reagáljunk arra. Időben fel kell készülnünk, ahogyan erre már 2020-ban a Covid-19 járvány is felhívta a figyelmünket.

Ez pedig azt jelenti, hogy az automatizálást proaktívan megvalósító vállalatok jelenleg óriási előnyben vannak versenytársaikkal szemben. Ez pedig nemcsak segíthet nekik kilábalni a válságból, de azt is garantálja számukra, hogy vállalkozásuk a jövőben ellenállóbb legyen a hasonló jellegű, gazdasági fenyegetettséggel szemben. A talpon maradás helyett pedig a cél a jövőben is a profit maximalizálása, a tökéletes szolgáltatás biztosítása, és az ügyfelek elégedettségének elnyerése maradhasson.

Köszönjük, a jelentkezés sikeres volt!

Kérjük türelmét, míg a regisztráció visszaigazolása megtörténik.

Addig is olvassa el blogbejegyzéseink egyikét: